Het nieuws van januari 2011

In alle ICT-nieuwsbrieven van afgelopen maand komen een viertal ontwikkelingen vaak voorbij:

  • Als eerste: IPv6 komt er nu toch echt aan. De huidige IPv4 adressen zijn zo ongeveer wel op, en we moeten dus naar IPv6. Bestaande (VoIP) telefoniesystemen kunnen hier niet zonder aanpassingen mee uit de voeten en zullen moeten worden aangepast. Dit kan een upgrade betekenen, en ook kan het zijn dat een aantal aanvullende programmeringen moet worden doorgevoerd. Ook kan een organisatie kiezen om IPv4 en IPv6 naast elkaar in gebruik te hebben, maar daar moet de aanwezige infrastructuur dan natuurlijk wel op zijn ingericht. 
  • We gaan allemaal aan de smartphone. Als ICT’er en als manager hadden we die natuurlijk al, maar straks heeft ook ‘de gewone medewerker’ er eentje. Dat past natuurlijk prima bij ‘Het Nieuwe Werken‘, maar wat betekent dat voor de ICT afdeling ? En waarvoor zijn dan de ‘gewone vaste telefoons’ nog nodig ? Ik heb laatst een kleine enquete gehouden bij een organisatie en daar gaf 43% aan dat ze aan alleen een mobiele telefoon genoeg hebben maar de rest gaf aan dat men toch ook echt (ook) een vaste telefoon wilde.
  • NOKIA krijgt het steeds moeilijker in die smartphonemarkt. De Iphone en met name ook Android telefoons nemen het roer over. Ook binnen de zakelijke omgeving zullen deze dus steeds meer verschijnen, en hoe ga je als organisatie daar mee om ? Heb je daar als beheerorganisatie wel verstand van (en tijd en geld voor?), en wat betekent dit op het vlak van de beveiliging ?   
  • En er komt dit jaar een hele berg nieuwe tablets op de markt. Ook die zullen door ‘de gewone medewerker’ worden aangeschaft en gebruikt gaan worden binnen de zakelijke omgeving. Tablets gaan onze onderlinge communicatie verder veranderen. Ook hier geldt dat organisaties moeten nadenken hoe hiermee om te gaan en zich moeten afvragen wat dit betekent qua functionaliteit voor de gebruikers, voor de beveiliging en voor het beheer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *